top of page
winner.jpg

Fotografens familj, 2020, 14,26 min

 

En personlig dokumentär 

”Kom inte närmare” sa min mamma alltid när jag försökte fotografera henne under min uppväxt. Och ju mer hon sa så, desto närmare gick jag med min kamera. 

 

Jag har alltid känt mig lite udda i min släkt och ända sedan jag var tonåring och drömde mig bort från flickrummet i Strömstad och ut i världen, så har fotografi varit en viktig del av mig. Frihet och drömmarna tog mig bortom horisonten och kvar där hemma fanns familjen, dom som jag ansåg inte alltid förstod sig på mig. 

 

Under ett besök hos min lillasyster i nutid dyker ett fotografi upp på henne i en av lådorna som hon går igenom från sin barndom. Hon är 14 år på bilden och iklädd vår döda mormors klänning.  Hon uttrycker hur mycket hon hatade att vara med på mina bilder. Jag blir chockad. Jag som alltid trott att hon tyckte om det. Min syster var lite som en musa för mig under hela vår uppväxt. 

 

Här föddes min tanke om att göra en film som speglar mig via min familj och min familj via mig. Kameran har varit mitt sätt att ta plats och hitta en egen värld – men samtidigt har den förstärkt mitt utanförskap i familjen. De betraktar mig lite som en inkräktare, ett UFO. 

 

Filmen är uppbyggd av mitt filmade arkivmaterial från 2008, stillbilder och film från 2020. Den visar vardagliga situationer, men också intervjuer där min familj reflekterar över mitt fotograferande och vem jag är för dem.

bottom of page